Ekspertise

Graviditet og forældreskab


Mit speciale er familier og familiedannelse. Forældreskabet er for de fleste den mest skelsættende begivenhed i deres liv, og den medfører ofte en masse forandringer både synlige og mindre synlige. Mange oplever en slags identitetskrise ovenpå forældreskabet, og fx venskaber og andre familierelationer sættes også på prøve. Jeg arbejder familieterapeutisk ud fra min viden om børns udvikling i forskellige aldre, tilknytning, grundtroen på at alle børn altid gør deres bedste, og at det er os som forælder, der har ansvaret for stemningen og retningen derhjemme. Jeg vil gerne hjælpe jer med, hvordan I kan skabe den stemning I ønsker i jeres hjem. Det er ofte meget nemmere, når man ved, hvad man egentlig kan forvente af sit barn ift. hvilken alder, det har. De fleste af os er virkelig gode til at prioritere vores børns trivsel, men knap så gode til at prioritere os selv eller vores parforhold. Jeg plejer at sige, at man ikke kan hælde af en tom kande, og jeg vil rigtig gerne støtte jer som forældre til at passe godt på jer selv. Lad os sammen se på, hvordan du bedst lader op og lave en konkret plan for selvomsorg og ro til jer i jeres fælles liv. Se også afsnittene nedenfor om efterfødselsreaktioner og om børnesøvn. 

Traumatiske fødselsoplevelser


Jeg har erfaring og efteruddannelse inden for traumatiske fødsler, og jeg ved, hvor lange spor en svær fødsel potentielt kan trække ind i forældreskabet. Oplever du, at dét at tænke på din fødsel bringer svære følelser med sig? Undgår du måske helt at tænke på eller tale om fødslen, eller kan du nærmest ikke holde op? Dukker tanker om fødslen op på underlige tidspunkter og fylder dig med ubehag?  Har du overvejet om du har en efterfødselsreaktion (se nedenfor), men oplevede du også fødslen som traumatisk? Eller ønsker du egentlig en dag at få flere børn, men tanken om at skulle føde igen holder tilbage? Så kunne noget tyde på, at det ville være godt at få taget hånd om fødslen på en tryg måde. Lad os lige så stille passe godt på dig i tilbageblik på fødslen, og på hvordan de påvirker dig i dag, så vi sammen kan forstå og bearbejde fødslen.

Efterfødselsreaktioner og efterfødselsdepressioner


At blive forældre er en livsomvæltning for alle, og en identitetskrise for mange – også den ikke-fødende forælder. Det sætter bølger i gang, som kan være meget svære at stå i. Nogle har det allerede svært i graviditeten, mens andre rammes efter barnet er kommet til. Føler du dig belastet og oplever du svære følelser i forbindelse med at være blevet forælder, så kontakt mig endelig. Nogle får det svært som ny forælder, hvis der har været voldsomme hændelser i forbindelse at have fået barn. Det kan være en svær graviditet, en kompliceret fødsel, at have mistet et barn, født for tidligt, fået et barn med sygdom, adopteret eller andre svære oplevelser. Andre gange rammes man af uoverskuelighed, tristhed og mister lysten til helt almindelige ting uden specifik grund. Uanset hvorfor I bøvler med hverdagen som familie, så vil jeg gerne stå der sammen med jer. Man kan kun ”komme sig” eller vende hjem i sig selv ovenpå svære oplevelser og traumer, hvis man føler sig tryg. Nervesystemet er så fintfølende, at tryghed er en forudsætning for, at paraderne falder, og vi kan hele. Derfor er det vores primære fokus sammen; at du skal føle dig tryg i mit rum, men også derhjemme, så helingen langsomt kan starte Nogle nye forældre foretrækker online terapi i starten. På den måde slipper man for i så høj grad at skulle koordinere med lur, amning/flaske, bleskift og pakke baby sammen, og man kan blive siddende hjemme hos sig selv. Andre foretrækker skiftet væk fra hjemmet og at komme lidt væk fra det hele, og så mødes vi bare på mit kontor. Der er ALTID plads til baby hos mig, og vi tager alle de pauser, I har brug for. Jeg anbefaler, at du har en partner/ven/bedsteforældre med til vores samtaler, hvis baby er lille – jeg har både plads i mit rum og i vores venteværelse til, at vi er flere.  

Fertilitetsbehandling


Hvordan kan man tage sig kærligt af sig selv, mens man forsøger at få børn? Det er ofte belastende for det psykiske velbefindende at være i fertilitetsbehandling. I systemet er hovedfokus på alt det biologiske og de fysiske behandlinger, når man forsøger at blive gravid. De fleste ved, at stress nedsætter fertiliteten, men omvendt fører det uopfyldte graviditetsønske til en psykisk belastning, hvilket bliver et catch-22 og meget svært at leve i. Mange oplever det som enormt ensomt at stå i de månedlige skuffelser, aborter, venner der bare nemt får børn. Mange oplever sorg over at være i behandling og føler sig som en tom maskine, og jeg vil rigtig gerne hjælpe dig tilbage til din krop og til dine behov. Det gør vi ved at tale om, hvor i behandlingen I er, samt hvor I er som personer og som par. Sammen kan vi se på, hvor I kan lave små justeringer, så den stress, mange oplever under fertilitetsbehandling, ikke tager over i jeres liv. Jeg vil også hjælpe jer med konkrete redskaber til, hvordan I inddrager jeres netværk på jeres egne præmisser, eventuelle sygemeldinger undervejs og ikke mindst hvordan I passer på jer selv og jeres parforhold. Jeg kan også hjælpe jer i exitforløb, hvis I er i proces med at stoppe jeres fertilitetsforløb og ønsker samtaler om det meningsfulde uden børn. 

Børnesøvn - søvn de første år


Jeg er medstifter af og vejleder hos onlineuniverset Sovende Børn (se mere her www.sovendeboern.dk). Dengang jeg selv blev mor, kunne jeg ikke få de søvnråd jeg fik til at hænge sammen med min psykologfaglige viden om børns udvikling og tilknytning. Vi så, at der manglede ordentlig viden om hvad helt normal børnesøvn er, og at der eksisterer alt for mange skadelige myter fra mødregrupper, bedsteforældre og sågar fagpersoner. Jeg oplever, at søvn især i det første år hos førstegangsforældre fylder meget, og jeg tilbyder en tilgang til søvn og familieliv baseret på forskning med særligt fokus på hvordan familiens samlede behov kan opfyldes uden at gå på kompromis med barnets behov. Nogle gange handler det også om hjælp til at være i en hverdag med meget afbrudt søvn – mere end det handler om at lave en masse ændringer. Sammen kan vi se på, hvad normal søvn er ift. jeres barns alder og om der kan laves ændringer i jeres søvnrutiner. Jeg vil også rigtig gerne tale med jer om, hvordan man passer godt på sig selv som forælder, når man selv er presset på søvn. Det kan være svært at tænke klart, og det kan være endnu sværere at prioritere sig selv. Det vil jeg gerne hjælpe jer med!  

Krisehjælp


Jeg har stor erfaring i krisesamtaler både ovenpå akutte kriser og under de kriser, der strækker sig over længere tid. En krise kan både opstå pludseligt ovenpå fx dødsfald, sygdom, skilsmisse, fyring, for tidlig fødsel, dødfødsler eller uønsket graviditet. Men de kan også strække sig over længere tid som fx pårørende til syge eller døende, under egen sygdom eller som en eksistentiel krise uden egentlig årsag. Uanset årsagen til krisen vil jeg gerne stå her sammen med dig og hjælpe dig i små skridt.

Faglig støtte - supervision


Jeg tilbyder supervision både til psykologer i autorisationsforløb, men også til fagpersonale indenfor børne- og familieområdet. Jeg har både erfaring med udsatte børn og familier fra døgninstitutionsområdet, samt samarbejde med familier i krise på daginstitutionsområdet. Så er du daginstitutionsleder, pædagog, sundhedsplejerske, jordemoder eller andet relevant, så kontakt mig endelig for nærmere information og en uforpligtende snak!